Zuigflescariës ontstaat wanneer peuters vaak en langdurig sabbelen op een zuigflesje met limonade, vruchtensap, melk- en yoghurtdranken. De suikers die hierin zitten, zijn slecht voor het melkgebit. Door het langdurige sabbelen, hebben de suikers namelijk meer kans cariës te veroorzaken.
Zuigflescariës ontstaat wanneer peuters vaak en langdurig sabbelen op een zuigflesje met limonade of vruchtensap. De suikers die hierin zitten zijn slecht voor het melkgebit. Door het langdurige sabbelen hebben de suikers namelijk meer kans cariës te veroorzaken.
Je kunt je kind wel een flesje geven, maar probeer daarbij zoveel mogelijk het aantal drinkmomenten en de duur van het drinkmoment te beperken. De kans op zuigflescariës is kleiner als kinderen hun limonade of vruchtensap ineens opdrinken. Als ouder kun je dit stimuleren door je kind zo vroeg mogelijk te laten wennen aan het drinken uit een beker. Met een maand of negen kun je daarmee beginnen, eventueel als tussenstapje eerst met een tuitbeker. Geef tussendoor zoveel mogelijk water. ’s Nachts is een zuigfles met zoete producten af te raden. Geef hooguit een flesje met water mee naar bed.
Duimzuigen is niet in alle gevallen schadelijk voor het gebit. Alleen langdurig en intens duimzuigen bij het vaste gebit kan aanleiding geven tot afwijkingen in de kaken en de stand van de tanden. Het is daarom aan te raden je kind dit zo vroeg mogelijk af te leren.