Droge mond

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Sommige mensen hebben er echter constant en langdurig last van. Er wordt dan te weinig speeksel geproduceerd. Dit wordt ook wel 'xerostomie' genoemd. Een droge mond kan een groot effect hebben op je  algemene gezondheid, daarnaast kan door een tekort aan speeksel de beschermende werking voor de gebitselementen en het mondslijmvlies wegvallen.

Wat is te doen aan een droge mond?

Veel drinken kan helpen bij een droge mond. Ook kun je de aanmaak van speeksel stimuleren door te kauwen op suikervrije kauwgom. Verder kan een dokter of tandarts je een spray voorschrijven die kunstmatig speeksel aanmaakt, waardoor je mond vochtig blijft. Bespreek je droge mond en de medicijnen die je slikt met je dokter of tandarts en overleg of er alternatieven zijn.

Wat is de oorzaak van een droge mond?

Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen de oorzaak zijn van monddroogte. Deze verandering kan onder andere worden veroorzaakt door medicijngebruik, bestraling in het hoofd-/halsgebied en systemische ziekten.

Wat is het syndroom van Sjögren?

Het syndroom van Sjögren is een aandoening waarbij de traan- en speekselklieren chronisch ontstoken zijn, waardoor verminderde afscheiding van tranen en speeksel ontstaat. Dit kan resulteren in klachten van droge ogen en een droge mond.

Waar kan ik terecht voor mijn speekselproblemen?

Als je mondproblemen hebt die samenhangen met veranderingen in de hoeveelheid en/of samenstelling van het speeksel, kun je op doorverwijzing via je arts, tandarts, kaakchirurg of zorgverlener terecht bij een van de speekselklinieken van Het Nederlands Speekselcentrum.

Ik produceer te veel/te weinig speeksel. Hoe komt dat?

Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen de oorzaak zijn van veranderingen in de mondgezondheid. Hierdoor kan onder andere monddroogte ontstaan. Een droge mond komt vaak voor bij:

  • bestraling in het hoofd/halsgebied
  • systhemische ziekten zoals het syndroom van Sjögren, nieraandoeningen of suikerziekte (diabetes).
  • medicatiegebruik

Vraag je tandarts om advies.

Allesoverhetgebit.nl is een initiatief van
KNMT